Милков и Османи: Няма да позволим провокации да застрашават отношенията ни

Министрите посочиха, че продължаването на диалога посредством срещи е единственият път, който ще доведе до промяна

21.10.2022 | 16:50 Редактор: Ирена Бакърджиева
Милков и Османи: Няма да позволим провокации да застрашават отношенията ни

Не бива да позволяваме провокациите на отделни лица и групи да застрашават добросъседските отношения, заключиха министрите на външните работи на България и Р Северна Македония Николай Милков и Буяр Османи. Двамата проведоха среща в кулоарите на срещата на външните министри на държавите от Берлинския процес.

По време на разговорите бяха обсъдени и многобройните провокации на групи и отделни лица в двете държави, които през изминалия период доминираха в общественото пространство. Министрите посочиха, че двете министерства ще работят активно за заздравяване на добросъседските отношения, което е от взаимен интерес и за двете държави, и няма да позволят провокациите да накърнят този процес, цитира МИА изявление на македонското външно министерство.

Съществува общото разбиране, че продължаването на диалога посредством срещи и осъществяването на конкретни проекти са единственият път, който ще доведе до промяна и ще допринесат за изграждането на близки и приятелски отношения между двете страни и гражданите им.

Във фокуса на срещата между двамата министри беше и изпълнението на взаимните ангажименти, произтичащи от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество, както и постигнатото сътрудничество в процеса на подобряване на отношенията между България и РСМ, информира БГНЕС.

Министрите обсъдиха също регионалното сътрудничество в контекста на европейската перспектива на държавите от Западните Балкани като най-добрата гаранция за справянето с политическите и икономическите предизвикателства, както и тези в областта на сигурността.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК