Байдън: Републиканците спират парите за Украйна, ако спечелят междинните избори

Изобщо не разбират американската външна политика, заяви президентът на САЩ

21.10.2022 | 08:25 Редактор: Тодор Петров
Байдън: Републиканците спират парите за Украйна, ако спечелят междинните избори

Американският президент Джо Байдън обвини Републиканската партия, че иска да намали финансовата помощ за Украйна, ако спечели междинните избори за Конгрес другия месец, предаде Франс прес.

"Казват, че ако спечелят, вероятно няма да продължат да финансират Украйна. Тези хора не разбират как стоят нещата. Въпросът не опира само до Украйна. Става въпрос за Източна Европа. За НАТО", заяви президентът демократ и изтъкна, че републиканците "изобщо не разбират американската външна политика".

Във вторник лидерът на републиканското малцинство в Камарата на представителите Кевин Маккарти предупреди, че неговата партия няма да подпише "празен чек" на Украйна, ако спечели междинните избори.

Проучванията на общественото мнение отреждат мнозинство на републиканците в долната камара на Конгреса, която сега е под контрола на демократите, предаде БТА. 

От началото на руската инвазия в Украйна на 24 февруари администрацията на американския президент предостави на Киев военна помощ на стойност 17,6 милиарда долара. Това стана със съгласието и на двете партии в Конгреса, макар че някои представители на дясното крило на републиканците бяха против.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК