Канадски депутати отказаха да се закълнат във вярност на Чарлз III

Антимонархистката партия само се закле във вярност към народа на Квебек

20.10.2022 | 22:30 Редактор: Искра Ангелова
Канадски депутати отказаха да се закълнат във вярност на Чарлз III

11 членове на националното събрание на Квебек отказаха да се врекат във вярност на краля на Обединеното кралство Чарлз III, съобщава европейската редакция на Politico.

Ръководителят на ляво ориентираната група Солидарност с Квебек, Габриел Надо-Дюбоа, нападна "колониалната, архаична и остаряла практика", която се иска от нея да премине.

Крал Чарлз стана символичен държавен глава на Канада, след като майка му, дългогодишният монарх Елизабет II, почина през септември.

Членовете на националното събрание на Квебек трябва да се закълнат във вярност към монарха, за да заемат местата си в парламента, информира "Фокус".

Вместо това антимонархистката партия само се закле във вярност към народа на Квебек. Други трима членове на националното събрание, представляващи Партията на Квебек, ще последват примера в петък. Това означава, че те може да не успеят да заседават на следващата сесия на събранието на 29 ноември.

Тяхната цел е да разклатят процеса на полагане на клетва и в крайна сметка да направят верността към короната незадължителна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
Биби
преди 1 година
Наистина какви са тези глупости - в 21в. ще се кълнатв корони. Това трябва да се премахне. То действа на достойнство и самочувствието, откъде накъде. Хайде да си гледат работата!!!! Сигнализирай за неуместен коментар