Причината за тежкия инцидент в мина в Турция е натрупване на газ гризу, започнато е разследване

Спасителните екипи продължават да работят, за да могат безопасно да достигнат до блокираните работници

15.10.2022 | 13:49 Редактор: Теодора Патронова

Расте броят на жертвите след експлозията във въглищна мина в Северна Турция. Най-малко 28 са загиналите, а десетки са затрупани под земята. Най-вероятната причина за взрива е натрупване на газ гризу. На мястото на инцидента се очаква да пристигне и президента Реджеп Ердоган.

Цяла нощ спасителни екипи отчаяно се опитват да извадят затрупаните в мината работници.

"110 миньори са били вътре в мината по време на взрива, като около 49 души са работили в рисковата зона между 300 и 350 метра дълбочина", обясни министърът на енергетиката на Турция Фатих Дьонмез.

Някои от миньорите обаче са успели сами да излязат. Те са хоспитализирани в болници в и около Истанбул.

"Нищо не се виждаше. Навсякъде беше покрито с пепел и дим. Беше нещо като експлозия. Взривната вълна ни отблъсна", разказа един от миньорите.

Близки и приятели на работниците се събраха в трепетно очакване и надежда да видят любимите си хора да излизат от мината. Причината за взрива все още не е известна, а местната прокуратура е започнала разследване. Предполага се, че експлозията е причинена от газ гризу, който е възпламеним и се отделя във въглищните мини. 

Спасителните екипи продължават да работят, за да изчистят въглеродния оксид от мината, за да могат безопасно да достигнат до блокираните работници. Според експерти това е най-тежкият инцидент в мина в Турция от години.

През 2014 година 301 души загинаха при пожар във въглищна мина в град Сома, в западната част на страната. Тогава щетите бяха толкова големи, че бяха необходими четири дни, за да бъдат извадени всички тела от мината. Семействата на пострадалите обвиниха оператора, че е спестил мерките за безопасност, за да направи мината печеливша.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК