Талибаните: Ограниченията за визите са пречка в отношенията между Афганистан и САЩ

Санкциите са заради репресиите срещу жените и момичетата в Афганистан

12.10.2022 | 19:38 Редактор: Тодор Петров
Талибаните: Ограниченията за визите са пречка в отношенията между Афганистан и САЩ

Новите ограничения за издаване на визи на талибани са пречка за отношенията между Афганистан и САЩ, заяви днес афганистанското правителство, доминирано от ислямисткото движение, което взе властта в Кабул миналата година.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заяви вчера, че страната му ограничава издаването на визи на настоящи и бивши членове на талибанското движение и на други хора, за които се предполага, че са отговорни за репресиите срещу жените и момичетата в Афганистан, или че са причастни по някакъв начин към това насилие.

Това решение е "пречка за развитието на отношенията между двете страни", се казва в изявление на говорителя на афганистанското министерство на външните работи Абдул Кахар Балхи.

"Съединените щати трябваше да предприемат положителни мерки в светлината на скорошните обсъждания в Доха, за да покажат на практика, че искат конструктивни отношения с Ислямското емирство. Подобни решения може да имат негативно въздействие върху двустранните отношения", каза още говорителят на афганистанското външно министерство.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК