Украйна спира износа на ток, 30% от енергийната инфраструктура е унищожена

Джо Байдън се съмнява, че Путин би използвал тактическо ядрено оръжие

12.10.2022 | 13:36 Редактор: Ваня Кузманова

Нови съобщения за руски обстрел по украински градове, включително по критична енергийна инфраструктура. 30% от нея вече е унищожена, съобщи Киев. Износът на ток от страната ще се преустанови. 

На извънредна среща с лидерите от Г-7 украинският президент Володимир Зеленски призова за повече санкции срещу Русия в отговор на новата вълна ракетни удари. Зеленски заяви, че атаките са били повече от 100, насочени срещу цивилни жители и гражданска инфраструктура. 

"За подобна нова вълна терор трябва да има нова вълна с отговорност за Русия. Нови санкции, нови форми на политически натиск и нови форми на подкрепа за Украйна. Терористичната държава трябва да бъде лишена дори от мисълта, че нова вълна терор може да ѝ донесе каквото и да било", заяви украинският президент.  

Зеленски е повторил пред лидерите на Г-7, че няма желание за преговори с руския президент Владимир Путин, защото "не може да има диалог с руски водач без бъдеще". 

На фона на опасенията от използването на ядрено оръжие от Русия американският президент Джо Байдън се усъмни, че Путин би използвал тактическо ядрено оръжие. "Не мисля, че ще го направи. Путин е рационален играч, който е направил значителна грешка в изчисленията", посочи американският президент. 

От своя страна генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг коментира, че Алиансът не е забелязал никаква промяна в ядрената позиция на Русия след заплахите.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК