Японски учени: Водите за уста потискат новия коронавирус

Течностите за устна хигиена съдържат различни антибиотични и противовирусни съставки, които действат срещу микроорганизмите

10.10.2022 | 11:18 Редактор: Теодора Патронова
Японски учени: Водите за уста потискат новия коронавирус

Новият коронавирус може да бъде потиснат от течностите за уста, установиха японски учени, цитирани от електронното издание "МедикълЕкспрес". Новият коронавирус се пренася чрез аерозоли, разпространявани от устата и носа. Освен това вече е известно, че SARS-CoV-2 заразява клетките на лигавицата на устата и на сливиците, припомня БТА.

Течностите за устна хигиена съдържат различни антибиотични и противовирусни съставки, които действат срещу микроорганизмите в устата. Изследователи под ръководството на проф. Киоко Хида от университета на Хокайдо, Япония, установиха, че една от тези съставки - цетилпиридиниев хлорид (CPC), намалява количеството на SARS-CoV-2 в устата като нарушава липидната мембрана на вируса.

Други вещества имат сходен ефект, но CPC има предимството, че е без мирис и вкус. Резултатите от изследването са публикувани от специализираното издание "Сайънтифик рипортс".

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК