Ужасяващи подробности на трагедията в Тайланд: Децата са разстреляни докато спят

Мъж избягал по стените на сградата, за да подаде сигнал за кървавото нападение

06.10.2022 | 17:59 Редактор: Елеонора Танева

38 са към момента жертвите на нападението в детска градина в Тайланд. Сред тях са над 20 деца на възраст от една до две години. 

Бившият полицай нахлул в център за развитие на детето, въоръжен с пушка, пистолет и нож. Неговият двегодишен доведен син също е посещавал детското заведение, но точно днес не е присъствал. Мъжът започнал да стреля, както и да намушква хора. Застрелял четирима или петима членове на персонала, включително учителка, която е била бременна в осмия месец. Нахлул в спалнята на децата и ги убил. Първоначално хората си помислили, че силният гръм, който са чули, е бил от фойерверки. След като разбират какво в действителност се случва, един от учителите напуснал центъра, катерейки се по стената, за да потърси помощ. 

След това нападателят се прибрал вкъщи и убил съпругата си и двегодишния си доведен син и се самоубил. 

34-годишният нападател е бивш полицай, който е бил освободен от служба и обвинен в продажба на наркотици миналата година. Той се е явил в съда часове преди да открие огън. Възпитатели в центъра са категорични, че мъжът е бил учтив с персонала и често е водил детето си до учебния център. Според разследващите най-вероятно мъжът е бил под въздействието на амфетамини, когато е извършил престъплението. От УНИЦЕФ осъдиха масовата стрелба. 

УНИЦЕФ осъжда всички форми на насилие срещу деца. Нито едно дете не трябва да бъде мишена или свидетел на насилие. Световните лидери също осъдиха нападението. 

В Тайланд има повече от 10 милиона огнестрелни оръжия, притежавани от цивилни според данни от 2017 година. Тайланд е втората страна след Филипините в Югоизточна Азия с най-голям брой убийства с огнестрелно оръжие. Масовите стрелби в страната обаче са рядкост.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК