18 души загинаха при стрелба в Мексико

По време на управлението на президента Обрадор са убити 18 кметове и 8 депутати

06.10.2022 | 17:20 Редактор: Петя Кръстева
18 души загинаха при стрелба в Мексико

Нападатели застреляха кмет, баща му и още 16 души в южния мексикански щат Гереро, съобщава "Асошиейтед прес".

Главният прокурор Сандра Лус Валдовинос заяви пред телевизия "Миленио", че 18 души са били убити, а други двама са ранени в град Сан Мигел Тотолапан. Сред загиналите са кметът Конрадо Мендоса и баща му, бивш кмет на града. Сан Мигел Тотолапан е отдалечен град в Тиера Калиенте, който е един от най-конфликтните райони в Мексико, оспорван от множество банди за трафик на наркотици. По-късно през деня, в съседния щат Морелос, щатски депутат беше застрелян в град Куернавака южно от Мексико Сити.

Въпреки че атаките срещу държавни служители не са необичайни в Мексико, те идват в момент, когато стратегията за сигурност на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор се обсъжда остро. Президентът възложи огромна отговорност на въоръжените сили, а не на цивилната полиция за овладяването на постоянно високите нива на насилие в Мексико, информира dnes.bg

В Куернавака главният прокурор на щата Морелос Уриел Кармона съобщи, че двама въоръжени мъже, пътуващи на мотоциклет, са простреляли смъртоносно заместник-председателя на щата Габриела Марин, докато тя излиза от превозно средство. Губернаторът на Морелос Куаутемок Бланко осъди нападението и написа в Twitter, че силите за сигурност са изпратени в търсене на нападателите.

Смъртта на Мендоса и Марин увеличи броя на убитите кметове по време на управлението на Лопес Обрадор до 18, а броят на депутатите в щата до осем.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК