Песков: Русия трябва да участва в разследването на саботажа в "Северен поток"

Според него Москва трябва да бъде допусната и на оглед на местопроизшествието

05.10.2022 | 15:05 Редактор: Теодора Патронова
Песков: Русия трябва да участва в разследването на саботажа в

На руската страна трябва да бъде позволено да разследва саботажа в "Северен поток", включително оглед на местопроизшествието. Това каза пред журналисти в сряда прессекретарят на президента на Руската федерация, съобщават руски медии.

"Досега от тези пресконференции, които се проведоха в Дания и Швеция, чухме тревожни изявления, че всяко сътрудничество с руската страна е изключено", каза Дмитрий Песков.

Според него Москва ще изчака разяснения по този въпрос, тъй като е сигурна, че "участието на руската страна в огледа на местата на щетите и разследването на случилото се трябва да бъде задължително“.

"Изявлението на Пентагона за възможността за използване на реактивни системи за залпов изстрел HIMARS, доставени на Украйна срещу цели в Крим, потвърждава прякото участие на Съединените щати в конфликта", коментира Дмитрий Песков.

"Подобни изявления, както пряко, така и косвено, са ново доказателство за прякото участие на Съединените щати в този конфликт, което създава изключително опасна ситуация", заяви Песков, цитиран от "Труд".

По-рано заместник-помощник-министърът на отбраната за Русия, Украйна и Евразия Лора Купър каза, че американските власти смятат, че ракетните системи за залпов изстрел HIMARS и боеприпаси, предоставени от Вашингтон на Киев, позволяват на украинската армия да поразява цели, включително в Крим.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК