Общото събрание на ООН ще обсъди резолюцията за анексираните украински територии

Органът ще заседава по искане на Украйна и Албания

04.10.2022 | 22:30 Редактор: Петя Кръстева
Общото събрание на ООН ще обсъди резолюцията за анексираните украински територии

Общото събрание на ООН свиква спешно заседание следващия понеделник, за да обсъди обявената от Русия анексия на четири частично окупирани региона в Украйна, съобщи говорител на ООН. По време на него 193-те държави - членки на ООН, ще преценят подготвяната в момента резолюция относно анексирането, след като миналата седмица Русия наложи вето на осъдителна резолюция в Съвета за сигурност, съобщиха дипломатически източници.

Говорителят на Общото събрание Паулина Кубяк заяви, че органът ще заседава по искане на Украйна и Албания. В петък руският президент Владимир Путин обяви, че Москва е превзела четири области на Украйна, в които се проведоха организирани от Кремъл референдуми върху земя, завзета от руските военни.

Той веднага си навлече почти глобално осъждане за заграбването на украинската земя. Часове по-късно Съветът за сигурност на ООН се събра, за да обсъди развитието на ситуацията, но посланикът на Русия наложи вето на резолюция на САЩ и Албания, в която референдумите бяха определени като "незаконни" и всички държави бяха призовани да откажат да признаят заграбените земи.

Резолюцията също така призоваваше Русия незабавно да изтегли войските си от Украйна, пише БГНЕС.

След налагането на ветото Съединените щати заявиха, че ще отнесат въпроса до Общото събрание на ООН, където всяка държава има един глас и никоя няма право на вето. Дипломатически източници съобщиха, че Европейският съюз, съвместно с Украйна и други държави, също подготвя резолюция.

Ако резолюцията бъде гласувана, това ще покаже по-ясно степента на изолация на Москва на световната сцена, въпреки че някои развиващи се страни изразиха раздразнение, че западните сили са съсредоточени предимно върху Украйна.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК