Какво се крие в кореспонденцията на Тръмп с Ким Чен Ун?

Националният архив е поискал тя да бъде върната

04.10.2022 | 11:03 Редактор: Тодор Петров
Какво се крие в кореспонденцията на Тръмп с Ким Чен Ун?

Сред класифицираните документи, които Доналд Тръмп е взел от Белия дом след края на мандата си, Националният архив изрично е поискал да бъде върната кореспонденцията на му със севернокорейския лидер Ким Чен Ун. 

Това става ясно от имейл до трима бивши адвокати на Тръмп от 6 май миналата година, който Националният архив публикува в понеделник. В него се казва, че архивът се нуждае от незабавната подкрепа на адвокатите, за да гарантира, че всички документи на Тръмп ще преминат в ръцете на Националния архив.

В имейла адвокатът на щатския орган Гари Стърн пише, че оригиналната кореспонденция на Тръмп с Ким Чен Ун не е предадена на архива. Папката с документите е била предоставена на Тръмп малко преди края на мандата му, но впоследствие не е преминала във владение на архива. 

В разговор с журналистката Маги Хаберман от New York Times през септември миналата година Тръмп твърди, че е предал кореспонденцията с Ким Чен Ун на Националния архив.

Специален експерт, назначен от федералния съдия Айлин Канън от съд в Южна Флорида, изискван от адвокатите на Тръмп, сега трябва да проучи независимо материалите от досието. Той трябва да прецени дали са засегнати адвокатската тайна и изпълнителната власт на Тръмп. Според Министерството на правосъдието обаче привилегия на изпълнителната власт има само действащият президент, но не и бившият.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК