Мобилизацията удря слабите места на руската икономика, страната остава без работници

"Мобилизацията предизвиква силен негативен шок върху потребителските настроения“, каза икономист

29.09.2022 | 22:20 Редактор: Ирена Бакърджиева
Мобилизацията удря слабите места на руската икономика, страната остава без работници

Решението на Владимир Путин да извика 300 000 души да се бият при инвазията му в Украйна удря две от слабите места на страдащата руска икономика.

Заповедта отнема около един на сто активни работници в страната от работните им места, за да ги изпрати на фронта, когато рекордно ниската безработица - съчетана с изселването на руснаци, бягащи от страната, за да избегнат мобилизацията - означава, че има малко кандидати, които да ги заменят. И това вероятно ще удари и без това крехките финанси на руснаците, оставяйки семействата на наборниците без пари.

"Мобилизацията предизвиква силен негативен шок върху потребителските настроения“, каза икономистът на Renaissance Capital София Донец. "Ще видим стратегия за изоставяне на ненужните покупки и дълбок спад в търсенето.“ Тя прогнозира, че спадът ще добави около 0,5% към свиването на БВП тази година.

Bloomberg Economics също очаква мобилизацията да задълбочи спада на БВП и да повиши инфлацията тази година. "По-лошото е, че тези разклонения вероятно ще продължат през следващите пет години“, каза Александър Исаков, експерт по икономиката на Русия.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК