Да получават ли руските дезертьори убежище в ЕС? Страните в ЕС не са единодушни

Засега никъде няма намерения за създаването на специална програма за прием на руски бежанци

26.09.2022 | 11:41 Редактор: Ваня Кузманова
Да получават ли руските дезертьори убежище в ЕС? Страните в ЕС не са единодушни

Дали подходът към руснаците, напускащи родината си и отказващи да изпълняват военните си задължения, да бъде координиран на европейско ниво? 

Берлин се надява през следващите няколко седмици да се стигне до общ подход, заяви говорителят на германското правителство Щефен Хебещрайт. Идеята е да се намери съвместно "адекватно решение" с останалите държави от ЕС. Според него в настоящата особена ситуация не е достатъчно просто да се посочи, че всеки, който успее да влезе в дадена страна, може да подаде молба за убежище.

27-те държави засега са доста далеч от общоевропейско решение. Засега никъде няма намерения за създаването на специална 
програма за прием на руски бежанци. Чешката република например дори се противопоставя на приемането на руски дезертьори. 

"Тези, които бягат от страната си, защото не желаят да изпълняват задълженията към собствената си държава, не отговарят и на условията за издаване на хуманитарна виза", подчерта министърът на външните работи Ян Липавски. По-късно обаче министър-председателят Петр Фиала посочи, че на никого не се отказва правото на процедура за предоставяне на убежище. Чешката република вече не издава визи на руснаци - с малки изключения.

Полша не желае да дава убежище на хора, отказващи военната служба. Полша вече спря да издава туристически визи на руски граждани. Страната подкрепя разширяването на това правило и за други видове визи. И Естония, Литва и Латвия не допускат руски граждани на своя територия. Финландия също обмисля налагането на ограничения.

В Германия съществува широка подкрепа за улесняване на приема на руски дисиденти. Федералната министърка на вътрешните работи Нанси Файзер вече каза, че хората, които се противопоставят на руския режим и заради това са "в най-голяма опасност", могат да подадат молба за убежище на основание политическо преследване. Практиката на Федералната служба за миграцията и бежанците вече е коригирана в съответствие с това, заяви тя пред вестник "Франкфуртер Алгемайне Зонтагсцайтунг".

По данни на Министерството на външните работи през последните седмици броят на търсещите убежище от Русия в Германия вече е нараснал. Все още обаче няма данни за развитието на ситуацията след обявяването на частичната мобилизация в сряда, заяви говорителката на министерството, пише DW.

ЕС усложни влизането на руски граждани едва в средата на септември. Таксата за виза се увеличи от 35 евро на 80 евро. Освен това процедурата вече отнема много повече време. Изключения има само за руски журналисти и критици на Кремъл.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК