Арестуваха студентка заради заплаха за тероризъм, ако отборът ѝ не спечели

21-годишната жена заплашила, че ще взриви ядрен реактор

23.09.2022 | 13:17 Редактор: Теодора Патронова
Арестуваха студентка заради заплаха за тероризъм, ако отборът ѝ не спечели

Студентка е била арестувана, след като заплаши да взриви ядрен реактор, който се съхранява в инженерната сграда на университета, ако футболният отбор на заведението не спечели.

21-годишната студентка, чието име все още не е съобщено от полицията, учи в Университета на Юта в Солт Лейк Сити.

Данните от затвора на окръг Солт Лейк, прегледани от Metro.co.uk, потвърждават, че тя е задържана, след като ѝ е повдигнато обвинение в отправяне на заплаха за тероризъм.

Жената е направила коментара преди домакинския мач на Юта Ютес срещу Сан Диего Стейт на 17 септември.

Студентката е отправила заплахата в приложението YikYak. Според полицията тя е представлявала заплаха, тъй като посещава занятия в сградата и вероятно е знаела къде се съхранява реакторът.

Университетът на Юта наистина съхранява малък ядрен реактор на територията си. Той се намира в инженерната сграда "Мерил", където се помещава инженерната програма на училището. Реакторът TRIGA на училището е с размерите на микровълнова фурна и се използва за научни изследвания от магистърската програма по ядрено инженерство на училището. Реакторът се съхранява в резервоар с вода с вместимост 10 000 галона и може да генерира само енергия, достатъчна за загряване на водата, съхранявана там, до около 80 градуса по Фаренхайт.

Гари Сандкуист, почетен професор в училището, заяви пред Deseret News, че реакторът не може да генерира достатъчно енергия и не представлява риск за обществеността, съобщи БГНЕС.

По-голям е рискът да има цунами от западното крайбрежие, отколкото реакторът да предизвика някакви проблеми - каза той.

Началникът на полицията в Университета на Юта Джейсън Хинохоса заяви пред радио KSL News, че реакторът има специални протоколи за сигурност и че училището провежда политика на нулева толерантност към подобни заплахи.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК