Байдън: Предупредих Си Дзинпин какво ще стане, ако Китай наруши санкциите срещу Русия

"Пандемията от Ковид-19 в САЩ приключи", заяви американският президент

19.09.2022 | 08:53 Редактор: Ваня Кузманова
Байдън: Предупредих Си Дзинпин какво ще стане, ако Китай наруши санкциите срещу Русия

Американският президент Джо Байдън заяви, че е предупредил китайския си колега Си Дзинпин за възможен отлив на инвеститори, ако Пекин наруши санкциите, наложени на Русия заради инвазията ѝ в Украйна, предаде Франс прес.

В интервю за телевизия Си Би Ес Байдън каза, че в телефонен разговор със Си го е предупредил, че нарушаването на санкциите би било "огромна грешка", но отбеляза, че за момента няма данни Китай да е подкрепил активно руските военни усилия чрез доставка на оръжия.

"Обадих се на президента Си - не да го заплашвам, а само да му кажа: Ако смятате, че американците и други ще продължат да инвестират в Китай, докато вие нарушавате санкциите срещу Русия, според мен правите огромна грешка", каза Байдън.

"Засега няма индикации китайците да са предложили оръжия или други неща, от които Русия се нуждае", допълни американският президент. Той отхвърли също идеята, че съюзът между Китай и Русия означава, че САЩ водят нов вид Студена война. "Не мисля, че това е нова или по-сложна Студена война", каза Байдън, цитиран от БТА. 

В интервюто, в което бяха засегнати и други теми, президентът заяви, че в САЩ пандемията от Ковид-19 е приключила.

"Все още имаме проблем с Kовид и посвещаваме много работа на този въпрос, но пандемията приключи. Ако се огледате, никой не носи маска и всички изглеждат в добра форма. Смятам, че нещата се променят", каза Байдън.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Тея кравари без война няма да оцелеят дълго,студени-топли-леко хладни,всякви войни,само да заграбват ресурси и продават оръжия. Сигнализирай за неуместен коментар