Безредици в Белград, най-малко 31 противници на прайда са арестувани

Полицията блокира центъра на града, разпръсна маскирани младежи, които обиждали ЛГБТ общността

17.09.2022 | 20:48 Редактор: Елеонора Танева
Безредици в Белград, най-малко 31 противници на прайда са арестувани

Инциденти и арести съпътстват края на ЕвроПрайд-седмицата в сръбската столица Белград. ЛГБТ общността провежда финалното си шествие, въпреки по-ранната забрана на властите и заплахите от крайнодесни групи. До момента сръбската полиция е задържала 31 души, съобщи РТС. Става въпрос за малки групи от противници на прайда, някои от които с маски, други носещи религиозни символи.

През седмицата властите официално забраниха провеждането на международния прайд, заради опасността от инциденти, но организаторите отказаха да се съобразят. Днес премиерът Ана Бърнабич, която е хомосексуална, обяви, че безопасността им ще бъде гарантирана. Тя изтъкна, че не е имало инциденти при събитията от съпътстващата програма на ЕвроПрайд през седмицата.

В крайна сметка финалното шествие започна, а полицията блокира центъра на Белград. При един от инцидентите полицията разпръсна група маскирани младежи, които са обиждали ЛГБТ общността и журналистите, отразяващи шествието ѝ, информира БНР. 

За пръв път поредицата от събития под това име се провежда в страна извън Европейския съюз, като събитието се следи и заради случаи на насилие спрямо участници в сръбски прайдове в миналото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК