Джо Байдън пътува за Лондон за погребението на кралица Елизабет Втора

Американският президент ще участва в прием, организиран от крал Чарлз Трети

17.09.2022 | 19:50 Редактор: Елеонора Танева
Джо Байдън пътува за Лондон за погребението на кралица Елизабет Втора

Американският президент Джо Байдън отпътува за Лондон, за да присъства на погребението на кралица Елизабет Втора, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес.

Държавното погребение - първото във Великобритания след смъртта на Уинстън Чърчил през 1965 г. - ще се състои в понеделник от 10:00 ч. по Гринуич (11 ч. местно време) в Уестминстърското абатство. На него са поканени да присъстват 2000 души, сред които няколкостотин лидери от цял свят.

Утре Байдън първо ще отдаде почит пред кралицата в Уестминстър хол, след което ще участва в прием, организиран вечерта от крал Чарлз Трети, съобщи Белият дом.

На церемониите ще присъстват председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, японският император, френският президент Еманюел Макрон и много други видни личности. Ръководителите на Русия, Афганистан, Мианма, Сирия и Северна Корея обаче не са поканени, информира БТА.

Милиони хора ще могат да проследят събитието по телевизията в този ден, обявен в Обединеното кралство за неработен.

В сряда Джо Байдън разговаря по телефона с Чарлз Трети и изрази пред него "желание за запазване на близките отношения" с новия владетел.

Очаква се американския президент да се срещне с британската министър-председателка Лиз Тръс на 21 септември, в Ню Йорк, в кулоарите на тазгодишната сесия на Общото събрание на ООН.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК