Хиляди изпратиха със сълзи Елизабет II в Единбург, ковчегът се отправя към Лондон

Крал Чарлз III и съпругата му Камила заминаха за Северна Ирландия

13.09.2022 | 13:39 Редактор: Теодора Патронова

Хиляди се редиха на опашка през цялата нощ, за да се сбогуват с кралица Елизабет II в катедралата "Сейнт Джайлс" в Единбург. Тленните останки на монарха ще останат в катедралата до следобед, преди да отпътуват за Лондон. Там ковчегът ще бъде положен в Бъкингамския дворец и след това в Уестминстър Хол - сградата на парламента, за 4 дни. 

Крал Чарлз III и останалите три деца на кралица Елизабет присъстваха на бдение в катедралата "Сейнт Джайлс". Процесия от хора също се изви, отдавайки почит на най-дълго управлявалия британски монарх.

Върху ковчега на кралицата в катедралата "Сейнт Джайлс" стои короната на Шотландия. Тя датира от управлението на Джеймс V, който е бил крал на Шотландия от 1513 г. до смъртта си през 1542 г. Това са най-старите коронни бижута в Обединеното кралство. Изработена е от шотландско злато - със скъпоценни камъни и перли.

След Единбург ковчегът с тленните останки на кралицата се отправя към Лондон. Там вече се образуват опашки от хора, които я очакват.  Някои чакат цяла нощ, само за да видят за последно своята кралица с пълни със сълзи очи.

През нощта в центъра на Лондон се състоя военна репетиция на процесията на ковчега на кралицата до Уестминстър Хол.

Тази сутрин крал Чарлз III и съпругата му Камила заминаха за Северна Ирландия като част от обиколката на Обединеното кралство. Кралят се среща с партийни лидери, от които получава съболезнования. А националната минута мълчание ще бъде в 20:00 часа в неделя - вечерта преди погребението на кралицата в Уестминстърското абатство.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК