ООН: 50 млн. души са в "капана" на принудителен труд или брак

Жените и децата са най-уязвими

12.09.2022 | 12:10 Редактор: Петя Кръстева
ООН: 50 млн. души са в

50 млн. души по света са хванати в капана на принудителен труд или принудителен брак, заявиха от ООН, като предупредиха, че през последните години броят им е нараснал драстично.

Организацията на обединените нации по-рано си постави за цел да изкорени всички форми на модерно робство до 2030 г., но вместо това броят на хората, попаднали в капана на принудителен труд или принудителен брак, се е увеличил с 10 млн. между 2016 г. и 2021 г., се посочва в нов доклад.

Проучването, проведено от агенциите на ООН за труда и миграцията, установи, че в края на миналата година 28 млн. души са извършвали принудителен труд, а 22 млн. са живеели в брак, в който са били принудени да се обвържат. Това означава, че почти един на всеки 150 души в света е въвлечен в съвременни форми на робство, се казва в доклада.

"Шокиращо е, че ситуацията със съвременното робство не се подобрява", заяви в изявление Гай Райдър, ръководител на Международната организация на труда (МОТ). 

В доклада се посочва още, че пандемията от Ковид-19, която влоши условията и увеличи дълговете на много работници, е увеличила риска. В съчетание с последиците от изменението на климата и въоръжените конфликти, тя е допринесла за "безпрецедентно нарушаване на заетостта и образованието, увеличаване на крайната бедност и принудителна и опасна миграция", което засилва заплахата. 

В доклада се предупреждава, че това е дългосрочен проблем. Според оценките попадането в капана на принудителния труд може да продължи с години, а принудителният брак често е "доживотна присъда", съобщи БГНЕС.

Жените и децата са най-уязвими. Децата, които са подложени на принудителен труд, са едно на всеки пет души. Половината от тях вече са въвлечени в сексуална експлоатация с търговска цел, се казва още в доклада. 

Съвременното робство присъства в почти всички страни по света -повече от половината от случаите на принудителен труд и една четвърт от принудителните бракове са в страни с високи или средни доходи.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК