21 години след атентатите на 11 септември в САЩ: Автентични записи на блокираните хора

Полет 11 на "Американ Еърлайнс" е първият самолет, отвлечен от терористите

11.09.2022 | 14:45 Редактор: Искра Ангелова

21 години след атаките на кулите близнаци в Ню Йорк се връщаме към трагичния момент чрез разказите на хората, които преживяха този ужас. Представяме ви автентични записи от спешния телефон 911, разговорите между диспечерите и блокирани хора както в самолетите, така и на високите етажи на Световния търговски център.

Полет 11 на "Американ Еърлайнс" е първият самолет, отвлечен от терористите. Бети Онг е една от стюардесите, която първа усеща, че нещо не е наред. По това време Джо Дитмар е на работна среща на 105-ия етаж, последният обитаем във втората южна кула.

"Усетихме, че осветлението премигна. Бяхме в конферентна зала, с 4 стени и една врата, нямаше прозорци. Не виждахме нищо, не усещахме нищо, не чувахме нищо, само видяхме премигването на осветлението. Нахлу един от служителите на компанията, с която бяхме на среща, и каза, че трябва да се евакуираме", сподели оцелелият на 11 септември - Джо Дитмар.

В същото време разговорът между наземния контрол и стюардеса Бети Онг прекъсва.

Властите все още нямат информация, че 3 други самолета също са похитени, а пътниците звънят на своите близки, предчувствайки нещастието.

"Здравей, скъпи, трябва да ме слушаш внимателно. Аз съм на самолет, който беше отвлечен. В самолета съм, обаждам се от самолета. Искам да ти кажа, че те обичам, моля те, кажи на децата, че ги обичам много", споделя една от пътничките.

9:02 ч. - Джо и колегите му са стигнали по аварийното стълбище на 74-ия етаж, когато втори самолет се врязва в южната кула.

"Бяхме само на няколко етажа под удара. Цялото аварийно стълбище, тези бетонни стени, започнаха да се люлеят силно, парчета от стената започнаха да се чупят и падат. А стълбите под краката се люлееха, все едно си стъпил върху вълни", допълва Джо.

Хиляди хора са блокирани над мястото, където двата самолета са ударили кулите - близнаци.

На 35-ия етаж Джо за първи път се среща с качващите се нагоре пожарникари и парамедици.

"Те знаеха, че се качват нагоре и никога няма да се върнат", споделя още оцелелият след 11 септември.

8 минути след като Джо Дитмар успява да слезе долу и да се отдалечи на две пресечки от сградата, кулата рухва.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
"Ужасно силно и адски близо" - този филм е много разтърсващ за всички човешки съдби свързани с 11 септември Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
mitoko
преди 1 година
Това го предизвикаха америстанските политици, тъжно и жалко е, че загинаха не те, а невинни хора Сигнализирай за неуместен коментар