Русия е изненадана от украинския напредък, изтегля част от силите си

Киев си върна контрола над Изюм и Лиман

10.09.2022 | 19:25 Редактор: Искра Ангелова

Контраофанзивата на Украйна набира скорост. Киев си върна контрола над Изюм и Лиман, след като по-рано през деня превзе ключовите градове Балаклея и Купянск. Световните медии съобщават за отстъпление на руските сили по целия фронт в Североизточна Украйна.

През последните дни Украйна си е върнала територии с площ над 1000 квадратни километра, включително Балаклия. На разпространени видеокадри се вижда как в града украински войници издигат националния флаг.

"Днес освободихме Балаклия - първият голям град от нашето настъпление. Сигурен съм, че няма да е последният. Пред нас е Купянск, който вече е наполовина превзет от нашите войски", каза украински войник.

В рамките на деня украинските сили установиха пълен контрол над Купянск. Превземането на града е сериозен удар за Русия, тъй като през него минават маршрутите за доставки за фронтовата линия в Донбас.

"Постепенно установяваме контрол над нови населени места. Възвръщаме навсякъде украинския флаг и защитата на нашите граждани", заяви украинският държавен глава Володимир Зеленски.

Междувременно Кремъл потвърди за изтеглянето на руските войски от Изюм и Балаклия. Световните медии отбелязват, че украинската контраофанзива е изненадала Русия и затова по целия фронт в северозападната част на страната се наблюдава масово изтегляне на войски.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


4
2 rate up comment rate down comment 0
Ради
преди 1 година
Колкото повече се точи войната, толкова по-зле ще става за Русия. Сигнализирай за неуместен коментар
3
3 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 1 година
Украинците и руснаците са един народ!? Дано украинците да освободят братята си руснаци от налазилите ги кремълски бацили. Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 година
Не само очаквано, не просто логично, а неизбежно. Сигнализирай за неуместен коментар
1
16 rate up comment rate down comment 3
Просто е
преди 1 година
Няма нищо чудно! За Украйна войната е Отечествена! Украинските войници воюват да спасят Родината! Руските войници не знаят защо трябва да ги убиват! Мародерстването на вещи втора употреба не може да създаде мотивация за война днес! Полека ще ръснаците ще проумеят, че вождовете им, начело с путин са душевно болни микроорганизми и няма смисъл да бъдат увличани в извършване на световни престъпления! Сигнализирай за неуместен коментар