fallback

Русия удари цивилни в Сирия, най-малко 7 са загинали

Има и ранени

08.09.2022 | 20:46 Автор: Искра Ангелова

Седем души, сред които няколко цивилни, бяха убити, а 15 ранени при руски удари в сирийската провинция Идлиб, последният голям бастион на джихадисти и бунтовници в Сирия, съобщи Сирийският център за наблюдение на правата на човека (СЦНПЧ), цитиран от Франс прес.

Най-малко четирима от убитите са цивилни, съобщи базираният във Великобритания център, който разполага с голяма мрежа от източници в Сирия.

Ударите са поразили каменна кариера и къща в западната част на град Идлиб, съобщи неправителствената организация, без да дава повече подробности.

Центърът съобщи, че се е опитал да узнае дали и другите убити също са били цивилни.

Фотограф на АФП съобщи, че е видял голям облак дим, издигащ се след един от ударите над кариерата, както и над съседна къща. Той е видял също линейки да откарват ранените.

Част от провинция Идлиб и райони в съседните провинции Хама, Алепо и Латакия са контролирани от "Хаят Тахрир аш Шам" (ХТШ), джихадистка коалиция, която е бивш клон на сирийската Ал Каида.

В региона действаше примирие от март 2020 г., след тримесечна офанзива на сирийския режим, при която бяха разселени близо 1 милион души, според данни на ООН. Въпреки многократните нарушения на примирието, то до голяма степен беше спазвано.

Русия, която е съюзник на Сирия от десетилетия, е главен поддръжник режима на президента Башар Асад и се намеси в негова подкрепа в конфликта в страната през 2015 г.

Избухнал през 2011 г. в резултат на репресии срещу продемократични протестиращи, конфликтът в Сирия отне живота на близо половин милион души и превърна няколко милиона сирийци в бежанци по данни на Сирийския център за наблюдение на правата на човека.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback