fallback

Гърция предупреди Борел и Столтенберг за заплаха от сериозен конфликт с Турция

Ердоган заплашва, че Гърция ще плати висока цена за окупираните острови в Егейско море

08.09.2022 | 10:02 Автор: Ваня Кузманова

Гръцкият външен министър Никос Дендиас изпрати писма до ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел и генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, в които предупреди за заплахата от сериозен конфликт с Турция. В писмата, изпратени на 5 септември, Дендиас обръща внимание на "последната поредица от подстрекателни изявления" на турския президент Реджеп Ердоган.

Външният министър цитира изявления, според които Гърция е окупирала островите в Егейско море и турският лидер заплашва, че Гърция ще плати висока цена "Тези публични изявления на президента на Турция говорят сами за себе си; те са непредизвикани, неприемливи и обиждат Гърция и гръцкия народ.

"Откровено заплашителният им характер и тон са толкова очевидни, че разсейван всяко съмнение относно тяхната цел, както и всяко твърдение, че те са предназначени изключително за вътрешни цели във връзка с предстоящите избори в страната", пише Дендиас, цитиран от БГНЕС. 

Според него "изключително агресивната реторика" на самия турски президент е последвана и от други високопоставени турски служители. 

"Тази реторика е съчетана с рязко увеличаване на случаите на нарушаване на суверенитета на моята страна в Егейско море и югоизточното Средиземноморие", каза Дендиас.

Той смята, че подобни изявления допълнително поляризират ситуацията и насаждат у турския народ омраза, вражда и презрение към гръцките съседи, като по този начин правят перспективите за сближаване още по-илюзорни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК  

fallback
Още от Свят
fallback