Пендаровски против референдум: Пита македонските граждани искат ли да спрем движението към ЕС

Странно е защо Преспанското споразумение не се споменава във въпроса, заяви президентът

06.09.2022 | 17:15 Редактор: Елеонора Танева
Пендаровски против референдум: Пита македонските граждани искат ли да спрем движението към ЕС

На референдума ще получим въпрос от опозицията, който по същество пита македонските граждани искат ли да спрем движението към ЕС, каза днес президентът Стево Пендаровски, отговаряйки на журналистически въпрос след заседанието на Съвета за сигурност.

Според Пендаровски въпросът на опозицията за референдума е на практика да спре европейския път: "Така че, ако подкрепяте такъв референдум с класическия антиевропейски въпрос, няма нужда от допълнителна промяна на Конституцията. Едното изключва другото".

Според президента, странно е защо Преспанското споразумение не се споменава във въпроса на референдума, защото, както казва той, "в европейската преговорна рамка, с която започнахме преговорите наскоро, Преспа и Споразумението с България се споменават в едно и също изречение", пише БГНЕС.

Опозиционната партия ВМРО-ДПМНЕ иска да се проведе референдума дали гражданите на СР Македония одобряват промяната на Конституцията, с която да се признае българският етнос наравно с другите етнически общности в страна. Партията е против това признаване, което обаче ще блокира пътя на Скопие към ЕС.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК