Канадски провинции въведоха извънредно положение заради масови кланета

От сутринта местоположението на предполагаемите извършители е неизвестно, съобщават от полицията

05.09.2022 | 14:03 Редактор: Петя Кръстева

Канада въведе извънредно положение в няколко провинции, след като най-малко 10 души бяха убити, а други 15 ранени при нападения с нож. Извършителите на тежките престъпления все още се издирват, заподозрени според местните власти са двама мъже.

10 жертви са открити на 13 различни места в отдалечени канадски селища. Някои от тях са нападани целенасочено, други - подбирани на случаен принцип. 

"15 души на този етап са транспортирани до различни болници. Възможно е да има още ранени, които сами са се хоспитализирали", съобщава Ронда Блекмор от полицията в Саскечуан.

Двамата нападатели вече са идентифицирани, но все още се издирват.

"Деймиън Сандерсън е 31-годишен нисък и дребен мъж с тъмна коса и кафяви очи, а Майлс Сандерсън е 30-годишен висок и едър мъж с кестенява коса и кафяви очи. Двамата са въоръжени и опасни", пояснява още Блекмор.

Хората в района са получили съобщения да се укрият на безопасно място и да не допускат други хора в жилищата си, докато мащабното издирване продължава в цялата обширна провинция. Създадени са контролно-пропускателни пунктове, на които полицията проверява документите за самоличност на пътниците, а шофьорите са призовани да не качват стопаджии. 

"От сутринта местонахождението и посоката им на движение са неизвестни. Затова е необходимо всички в провинцията да останат бдителни и незабавно да съобщават за всяка подозрителна дейност", призовават от полицията. 

Канадският премиер Джъстин Трюдо следи отблизо събитията. 

"Шокиран и съкрушен съм от ужасяващите нападения. Отговорните лица трябва да бъдат изправени пред съда",  категоричен бе той.

Неясни са мотивите на двамата нападатели да извършат едно от най-смъртоносните масови убийства в близката история на страната.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК