fallback

Франция предложи Пиер Московиси за еврокомисар

Германия негодува

29.07.2014 | 15:07 Автор: Ирина Георгиева

Франция номинира Пиер Московиси за европейски комисар. Според Франсоа Оланд бившият финансов министър от неговата партия ще се справи отлично със задачите си в Брюксел. Някои от уважаваните европейски финансисти обаче са на друго мнение.

Франсоа Оланд съобщи на избрания за председател на ЕК Жан-Клод Юнкер решението си да номинира Пиер Московиси за европейски комисар.

Официалното писмо с кандидатурата му ще е с дата 31 юли, за да може Юнкер да разпредели постовете и да представи екипа си на лидерите на ЕС на срещата им на върха на 30 август.

Целта на Оланд е ясна – неговият стремеж е Франция да е зам.-председателския пост в ЕК и портфейла на икономическите въпроси.

Някои от най-уважаваните финансисти на Стария континент, обаче са на друго мнение. Резерви има от страна германския финансов министър Волфганг Шойбле, който е против идеята да се повери на Франция налагането на бюджетната дисциплина в ЕС. Германия, която изигра основна заслуга за преодоляването на кризата в еврозоната не желае, френски министър – социалист да се разпорежда с общата хазна на континента. Опасенията на Берлин са свързани с бъдещи големи харчове, които могат да нарушат стабилността, на иначе крехката във финансово отношение Европа.

 

fallback
Още от Свят
fallback