fallback

ЕК ще инвестира 9 млр.евро в Западните Балкани

"Русия цели да забави изграждането на демократични институции", смята Урсула фон дер Лайен

29.08.2022 | 22:28 Автор: Петя Кръстева

"Европейската комисия (ЕК) възнамерява да инвестира до 9 млрд. евро в икономиките на Западните Балкани и да привлече частни инвестиции в размер до 20 милиарда евро за този регион, за да отблъсне опитите на авторитарни държави да забавят  демократичната трансформация в региона", заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в речта си пред 17-тия Международен стратегически форум в Блед.

"Стартирахме инвестиционен  план за инвестиране  на 9 млрд. евро с потенциал  за мобилизиране на 20 милиарда евро частни инвестиции за този регион. Това ще ни позволи да противодействаме  на намесата на авторитарни държави, които подкопават развитието на демократичните институции", коментира тя, цитирана от БТА.

Фон дер Лайен призна, че през последните години  напредъкът в процеса  на интеграция на балканските  държави в ЕС е бавен. Според нея отговорни за това са не толкова разногласията между страните от ЕС, а намесата на чужди играчи, включително Русия, която според нея цели да забави изграждането на демократични институции.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback