Глобалната икономика ще загуби $2,61 трлн. при извънредна ситуация в Тайван

Доклад анализира какво би се случило, ако САЩ, Европа и Япония наложат икономически санкции на Китай

26.08.2022 | 21:33 Редактор: Теодора Патронова
Глобалната икономика ще загуби $2,61 трлн. при извънредна ситуация в Тайван

Доклад, изготвен от Министерството на обществената сигурност и Министерството на държавната сигурност на Китай, анализира какво би се случило, ако САЩ, Европа и Япония реагират на извънредна ситуация в Тайван, като наложат икономически санкции на Пекин, както направиха по отношение на Русия заради инвазията ѝ в Украйна, пише Nikkei Asia Review.

"Ако САЩ и съюзниците им наложат санкции, страната ни ще се върне към планова икономика, затворена за света", се изтъква в доклада.

Това, което тревожи членовете на Държавния съвет – правителството на Китай, е националната слабост, подчертана от доклада. "Има голям риск [Китай] да се сблъска с продоволствена криза", предупреждава проучването.

Ако китайските износ и внос бъдат прекъснати поради санкциите на Запада, приходите на Китай от международна търговия ще изчезнат, а много от основните стоки ще спрат да се внасят.

Китай може да се похвали с най-голямото население в света, като Китайската комунистическа партия  (ККП) го държи под контрол с помощта на железен юмрук. Но подкрепата на партията е по-крехка, отколкото се смята. Тъй като партията контролира всичко, от вътрешната политика до дипломацията, тя може да предизвика силна обществена реакция в случай на извънредна ситуация. Заради това Китай се колебае дали да бърза да присъедини Тайван към континенталната част.

Анализът показва, че от глобалната икономика ще се изпарят 2,61 трлн. долара – сума, равна на 3% от световния брутен вътрешен продукт (БВП) – ако Западът наложи санкции на Китай при извънредна ситуация в Тайван. Въз основа на проучването, което използва последните данни от 2018 г., ако китайският износ за Япония, САЩ и Европа стане невъзможен, икономиката на Китай ще се раздели с 1,6 трлн. долара, което се равнява на 7,6% от номиналния БВП на страната.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК