Великобритания въвежда по-висок таван на сметките за ток и газ

Средните годишни разходи могат да достигнат 5 000 паунда

26.08.2022 | 08:27 Редактор: Петя Кръстева
Великобритания въвежда по-висок таван на сметките за ток и газ

Британският енергиен регулатор Ofgem ще оповести нов по-висок таван за сметките за ток и газ за домакинствата. Междувременно натискът върху правителството за спешен бюджет за справяне с кризата с поскъпването на живота се засилва.

Новият таван на цените на енергията, който определя максималната сума, която доставчиците могат да получат от домакинствата, се очаква да бъде повече от 3 500 паунда годишно, считано от октомври. Това е с 1 500 паунда повече от сегашния таван. 

Опозиционната Лейбъристка партия заяви, че изявлението на Ofgem "ще всели страх" в сърцата на хората в цялата страна и призова правителството да добави още средства към обявените 15 милиарда паунда през май в помощ на домакинствата за покриване на разходите ми. Енергийните експерти предричат, че средната годишна сметка може дори да достигне 5 000 паунда. 

Проучване на YouGov показва, че 40% от анкетираните 1 700 души изпитват проблеми при плащането на сметките си за храна и енергия през последните три месеца, съобщи БНР.

Друго проучване на Ipsos показва, че повечето хора не смятат, че който и да било от двамата претенденти за мястото на Борис Джонсън Лиз Тръс или Риши Сунак - могат да се справят с кризата.

Как се справяте с постоянното поскъпване на стоките и услугите?

С все повече лишения и ограничаване на разходите.
68%
Предимно със заеми и кредити.
4%
Държавните мерки срещу кризата дават резултат и това облекчава положението ми.
2%
Доходът ми е достатъчно висок, за да не се налага да се ограничавам.
15%
Налага се да работя допълнително, за да ми стигат парите при тази цена на живота.
10%
Общо 1731 гласа

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във  Facebook ТУК