Американската отбрана технически не е в състояние за война с Китай

Производствените линии за ракетите Stinger и Javelin са претоварени с поръчки за Украйна, не могат да отговорят на търсенето

22.08.2022 | 18:06 Редактор: Ирена Бакърджиева
Американската отбрана технически не е в състояние за война с Китай

Войната в Украйна трябва да предизвика действия у властите във Вашингтон. Тя показа, че американската отбранителна индустриална база не е в състояние да снабди американската армия с оръжия в случай на продължителен конвенционален конфликт с голяма сила като Китай.

Производствените линии за ракетите Stinger и Javelin, предназначени за Украйна, са претоварени, като критични компоненти вече не се произвеждат в достатъчно количество, за да отговорят на търсенето, пишат за Wall Street Journal Елбридж Колби и Алигзандър Грей, съответно директор и старши съветник в Marathon Initiative. В периода 2017-18 г. те са работили съответно в Министерството на отбраната на САЩ и Белия дом по въпросите на националната сигурност.

Индустриалните компетенции, необходими за продължителна конвенционална война, са атрофирали. През 2018 г. администрацията на Тръмп идентифицира близо 300 значителни пропуска в 10 "рискови архетипа" в отбранителната индустрия, като например зависимост от чуждестранен доставчик, които биха могли директно да подкопаят способността на американската армия да води голяма война.

Причините за тези пропуски са различни и са предмет на дебат. Те варират от общия спад на местното производство до неуспеха на Конгреса да осигури предвидим цикъл за финансиране на отбраната и от хищническите индустриални политики на други страни до допускането, че бъдещите войни на Америка ще бъдат бързи и решителни. Каквито и да са причините, статуквото е много опасно.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК