Екокатастрофа в река Одер, защо измират тонове риба? (+СНИМКИ)

Експертите нямат отговор защо е толкова високо съдържанието на кислород във водата

18.08.2022 | 12:15 Редактор: Искра Ангелова

По поречието на река Одер в Източна Германия доброволци тези дни събраха повече от 30 тона мъртва риба. За първи път масовото измиране на риба в граничната река между Полша и Германия беше забелязано в края на юли. По последни оценки на природозащитници количеството мъртва риба в Одер надхвърля 100 тона. Властите смятат, че е замърсен участък от реката, дълъг 500 километра. 

Причините за екологичната катастрофа остават неясни. Властите в Полша са подложени на остри критики заради мудните им действия и липсата на достатъчно информация за бедствието. Министър-председателят на германската провинция Бранденбург Дитмар Войтке заяви: "Още не знаем какво е причинило отравянето на рибата в реката. Изключително важно е да знаем какво точно се е случило и дали все още има опасност за хората и природата".

Полският премиер Матеуш Моравецки каза в петък, че отравянето вероятно е причинено от голямо количество химически отпадъци, изтекли в реката. Не е ясно обаче откъде биха могли да са дошли те. Експертите нямат отговор и на въпроса защо е толкова високо съдържанието на кислород във водата - въпреки безводието и високите температури, информира DW.

"Очевидно има някакво вещество, което да предизвиква подобна реакция. Но все още нямаме яснота", казва бранденбургският министър на екологията Аксел Фогел. Засега той изключва вероятността измирането на рибата да се дължи на живак, изпуснат в реката.

Странен факт е, че във водите на Одер в момента се регистрира високо съдържание на сол, както и много висока стойност на ph - между 8 и 9,2 - тези два показателя са токсични и биха могли да обяснят измирането на рибата, дори ако съществуват поотделно. Експертите обаче не могат да си обяснят причините за тези стойности. 

Забранена е продажбата и консумацията на риба от Одер, уловена след 28 юли. Тогава за първи път стана ясно, че има масово измиране на риба в реката. Властите в Бранденбург са предприели и други спешни мерки: затворени са всички шлюзове, за да бъде предотвратено разпространяването на предполагаемата отровна субстанция нататък по течението на реката. Мъртвата риба, която доброволци вадят от водите на реката, се изгаря.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК