Има ранени при удара в Крим, Зеленски говори за ядрено изнудване

Отново експлозии в руска военна база

16.08.2022 | 13:47 Редактор: Искра Ангелова

Отново експлозии в руска военна база в Крим - този път в оръжеен склад. Пострадали са най-малко двама души. Сателитни снимки показаха щети на територията на Запорожката АЕЦ, а президентът Зеленски призова за нови санкции срещу Русия.

Рано тази сутрин пожар избухна в склад за боеприпаси в Северен Крим. Руското военно министерство заяви, че причината се разследва, но на кадри се вижда явна украинска бомбардировка по военната база. Не се съобщава за жертви.

"Има двама ранени цивилни, но са без опасност за живота. Близо 2000 души вече са евакуирани от района. Има и повредени сгради", каза губернаторът на Крим - Сергей Аксьонов.

Междувременно сателитна снимка показа щети по поле в непосредствена близост до Запорожката атомна централа. Това даде повод на Киев да призове за нови санкции срещу Москва.

"Всеки радиационен инцидент в Запорожката атомна електроцентрала може да засегне страните от Европейския съюз, Турция, Грузия и по-отдалечените страни от региона. Всичко зависи от посоката и силата на вятъра. И ако сега на света му липсва силата и решимостта да защити една ядрена централа, това означава, че губи пред терористите и се поддава на ядрено изнудване", заяви украинският държавен глава - Володимир Зеленски.

От началото на юли бяха нанесени няколко удара по централата, за които Русия и Украйна се обвиняват взаимно.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК