Година по-късно талибаните обрекоха на глад народа си, жените продават децата си

Детските бракове са забранени, но широко разпространени в Афганистан

15.08.2022 | 18:55 Редактор: Искра Ангелова

Днес талибаните отбелязват годишнина от връщането си на власт в Афганистан. На 15 август миналата година радикалните ислямисти превзеха столицата Кабул.

Стряскащите кадри, които целият свят видя преди точна една година -  хиляди афганистанци тогава всячески се опитваха да избягат от настъпващите в Кабул талибани. А опасенията, че масовото изтегляне на американски войници ще бъде катализатор за напредъка на радикалните ислямисти, се оказаха верни. Дори талибаните бяха изненадани колко бързо падна афганистанското правителство.

"Искам да поздравя мюсюлманския афганистански народ, особено жителите на Кабул, за тази огромна победа", заяви лидерът на талибаните Абдул Гани Барадар.

За милионите афганистанци, които нямаха късмета да напуснат страната навреме, животът се промени из основи.

Само преди дни в афганистанската столица около 40 жени скандираха за "хляб, работа и свобода" и носеха плакат с надпис "15 август е черен ден", преди талибаните да ги разпръснат със стрелба в небето. Така радикалните ислямисти разбиха един от малкото протести в страната, където правата на жените са силно ограничени.

Освен че не могат да ходят на училище и трябва да покриват лицата си на обществени места, те са принудени да правят тежки избори ежедневно. Като тази жена, която дава 6-годишната си дъщеря за съпруга срещу около 1000 британски лири.

"Тя е твърде малка, но я давам, защото нямаме храна. За да не умрат другите ми деца от глад. Все още е много трудно, но поне сега тя може да се храни със свекърва си. Нямах друг избор, освен да я дам", споделя жената.

Детските бракове са забранени, но широко разпространени в Афганистан.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК