Побоища, изнасилвания и убийства: Ужасяващи сцени в руските затвори

Бивши затворници с разтърсващи разкрития

10.08.2022 | 21:00 Редактор: Искра Ангелова
Побоища, изнасилвания и убийства: Ужасяващи сцени в руските затвори

Бивши затворници с разтърсващи разкрития пред BBC. Те споделят, че са били систематично изнасилвани и измъчвани в руските затвори. Изтекли кадри бяха разпространени от вътрешен човек още миналата година, но сега жертвите застанаха пред медията, за да разкажат защо се случва това и как се борят за справедливост.

Едни от изтеклите записи от затворническата болница в Саратов, в югозападна Русия, бяха предоставени на правозащитна организация, която пък от своя страна ги разпространи до медиите.

Някои осъдени, изпратени в Саратов от други затвори в региона, се оплакаха, че медицинските изследвания са изфабрикувани, за да могат да бъдат измъчвани при затворени врати. Руските затвори почти нямат независим надзор, а затворническите болници - още по-малко.

На един от затворниците - Макаров, е поставена диагноза туберкулоза. Той се е надявал, че ще бъде пощаден. Но споделя, че е бил изнасилен два пъти по време на престоя си там.

Жертвите и експертите казват, че малтретирането, на което е бил подложен и Макаров, се използва за изнудване, сплашване или принуждаване за самопризнания от страна на осъдените.

Големият скандал с изтеклите документи принуди руското правителство да реагира на изтезанията в страната. В документите се съобщава се, че насилието в затворите в Русия стига до 90%. А Би Би Си допълва, че 41 члена на затворническата служба са осъдени за насилие над затворници. Но почти половината от тях - условно.

Първият път, когато Макаров е бил изтезаван от трима мъже, е през февруари 2020 година: "В продължение на 10 минути ме биеха, късаха ми дрехите, а да кажем следващите два часа ме изнасилваха. Когато припадах, ме наплискаха със студена вода и ме хвърлиха обратно на масата."

Два месеца по-късно ситуацията се повтаря. Той е бил принуден да плати 50 000 рубли на нападателите си в опит да го накарат да мълчи за това. А изнасилвачите се оказват други затворници, които по думите му, са действали по указание на директорите на затвора.

"Пускаше се силна музика по време на мъченията, която да заглуши писъците", споделя още той.

Изтеклите кадри бяха публикувани благодарение на друг бивш затворник - Сергей Савелиев. Той е имал достъп до тях, тъй като е бил поканен да работи в Отдела за сигурност на затвора.

В някои от видеата мъжете, които извършват изтезанията, са с белезници и оборудване, което се дава само на персонала на затвора.

"На видеата се вижда как те си показват знаци, разбират се дори без думи. Показват си един на друг как да извият или разтворят краката на мъжа, така че те може да го изнасилят", споделя активистът Владимир Осечкин, чиято организация публикува шокиращите кадри.

Два месеца след изтеклите записи - директорът на затворническата болница в Саратов и неговият заместник бяха арестувани, но и двамата отрекоха да имат връзка с малтретирането.

Руският държавен глава Владимир Путин смени ръководителя на Националната затворническа служба и обяви, че е необходима промяна. Законът беше променен миналия месец. Той предвижда тежки наказания за изтезания и злоупотреба с власт.

Оказва се, че това не е първият път, когато президентът Путин обещава подобна промяна. Той прави подобно обръщение и през 2018 година, когато отново станахме свидетели на надзиратели, извършващи масов побой в затвор в Ярославъл, северно от Москва.

През 2020 г. 11 служители на затвора в Ярославъл получиха минимални присъди, а двамата им шефове бяха оправдани.

Друг затворник - Антон Ромашов, попада зад решетките във Владимир, Западна Русия, в края на 2016 г. Тогава той е арестуван за притежание на марихуана, но полицията го принуждавала да признае, че продава наркотици.

"Отведоха ме в килия номер 26. Чувах писъци, идващи оттам, писъци дни наред. Там ме чакаха двама мъже, хвърлиха ме на пода с вързани ръце и крака над тялото, преди да започнат да ме малтретират цял ден. Когато ми свалиха панталона, им казах, че ще подпиша каквото искат", споделя Ромашов.

Осъден е на 5 години затвор.

Оказва, че килия номер 26 е била и сцена на убийство.

"В момента хората в Русия се страхуват да излязат и да кажат каквото и да било. Затова хората не постигат нищо", категорични са осъдените.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК