Русия бърза с референдумите за присъединяване на окупирани части от Украйна

Според украинските власти Москва ще проведе допитването не през септември, а до края на август

08.08.2022 | 12:35 Редактор: Ирена Бакърджиева
Русия бърза с референдумите за присъединяване на окупирани части от Украйна

Русия бърза с подготовката на референдуми за присъединяване на окупирани части от Украйна, пише в дневния анализ на Института за изследване на войната (ISW) за военните действия в Украйна. Според украинските власти Москва ще проведе допитването не през септември, а до края на август.

В своето вечерно обръщение украинският президент Володимир Зеленски обаче предупреди, че Киев няма да седне повече на масата за преговори с руската страна, ако референдумите бъдат проведени. Той предупреди, че всички, които участват в организирането на това незаконно за украинската държава допитване, ще бъдат държани отговорни пред властите.

Според местните власти в Мелитопол ще има насрочена една дата за референдума, а след това и седем дни за "гласуване от дома". То ще бъде реализирано, като руските военни ходят от къща на къща и ще "интервюират" гражданите. Кметът на Мелитопол Иван Федоров твърди, че само 10% от гражданите в града подкрепят присъединяването към Русия, но се опасява, че в града има предупреждения, че руските военни ще застрелят всеки, който откаже да гласува за анексирането.

В Херсон също докладват за ускоряване на работата по провеждане на референдумите. В последните три седмици е имало пауза в този процес, но сега подготовката е активна, макар и условията за провеждане на допитването не са обявени.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК