САЩ призова тихоокеанските страни да да не се поддават на авторитаризма

Шърман намекна, че сегашната ситуация в света наподобява борбата на Съюзниците срещу нацизма и срещу имперска Япония

07.08.2022 | 09:18 Редактор: Теодора Патронова
САЩ призова тихоокеанските страни да да не се поддават на авторитаризма

Високопоставена представителка на Съединените щати отправи днес призив към тихоокеанските страни да внимават със засилващото се влияние на някои авторитарни режими, предаде Франс прес.

Заместник държавният секретар на САЩ Уенди Шърман, която е на посещение на Соломоновите острови, заяви, че тихоокеанските страни трябва да внимават с лидери, които "си мислят, че принудата, натискът и насилието са инструменти, които могат да използват безнаказано". Шърман не назова поименно лидерите, за които говори.

Заместник държавният секретар е на Соломоновите острови, за да отбележи 80-ата годишнина от битката за Гуадалканал, която е първата голяма наземна офанзива на Съединените щати и техните съюзници срещу Япония и която се превръща в повратна точка на Войната в Тихия океан.

Шърман намекна, че сегашната ситуация в света наподобява борбата на Съюзниците срещу нацизма и срещу имперска Япония през 30-те и 40-те години на миналия век и призова тихоокеанските страни да не се поддават на авторитаризма, пише БТА.

"Спомняме си до каква степен погрешни и празни бяха тези идеи", изтъкна високопоставената американска представителка.

"Днес отново водим борба, но от друг вид", каза още тя.

"От нас зависи да решим дали искаме общества, в които хората свободно изразяват мнението си" и "дали искаме правителства, които са прозрачни и се отчитат пред народите си", подчерта Шърман.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК