Пожарникар за катастрофата в Хърватия: Хората ридаеха, бяха в шок, а ние още повече

Според първите версии на хърватската полиция най-вероятна причина за произшествието е заспиване зад волана

06.08.2022 | 18:48 Редактор: Теодора Патронова

Черна събота и в Хърватия. Най-малко 12 души загинаха, а други 40 бяха ранени при катастрофа на полски автобус, пътуващ за Загреб. Според първите версии на хърватската полиция най-вероятна причина за произшествието е заспиване зад волана.

Около 6 часа сутринта местната пожарна получава сигнал за катастрофирал автобус с полска регистрация на 62-рия километър на магистрала А4 в посока Загреб. 20 минути на място пристигат 11 пожарникари. Гледката, по думите на един от тях, е като от филм на ужасите.

"Хората стенеха и ридаеха, а много от тях вече бяха мъртви. Те бяха в шок, а ние – повече от тях. Намерихме пътници под седалките. Някои не показваха признаци на живот, а други бяха живи", разказа пожарникарят Степан Якопчич.

Първоначално бе съобщено за 11 загинали, но по-късно в болницата е починал още един човек, съобщи хърватският вътрешен министър.

"Някои от ранените пътници се борят за живота си", каза Давор Божинович.

Според първите версии на хърватската полиция най-вероятна причина за произшествието е заспиване на шофьора. Пътниците са били възрастни религиозни поклонници, включително трима свещеници и шест монахини, съобщи полският премиер.

"Поклонниците са пътували от Варшава и Ченстохова за свещената местност Меджугорие в Босна и Херцеговина. Искам да изкажа най-искрени съболезнования на близките на жертвите", написа Матеуш Моравецки в Twitter.

Поклонническите пътувания до малкия град Меджугорие са много популярни в Полша след твърдения, че Дева Мария се е явила на местни деца там през 80-те години на миналия век.

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК