ЕС призова за сдържаност от ескалация на насилието Израел и палестинските групировки

Жозеп Борел заяви, че съюзът следи с голяма загриженост последните събития

06.08.2022 | 17:12 Редактор: Теодора Патронова
ЕС призова за сдържаност от ескалация на насилието Израел и палестинските групировки

Европейският съюз в събота призова за максимална сдържаност при най-тежката ескалация на насилието в Ивицата Газа от война миналата година.

"Европейският съюз следи с голяма загриженост последните събития в и около Газа", каза в изявление говорител на върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел.

"ЕС призовава за максимална сдържаност от всички страни, за да се избегне по-нататъшна ескалация и допълнителни жертви“, каза той. "Въпреки че Израел има правото да защитава своето цивилно население, трябва да се направи всичко, за да се предотврати по-широк конфликт, който би засегнал преди всичко цивилното население от двете страни и би довел до нови жертви и повече страдания.", добави той, цитиран от БГНЕС.

Израел удари Газа със смъртоносни въздушни удари в събота и палестинска въоръжена групировка отвърна с баражен ракетен огън. Израел заяви, че е бил принуден да започне "превантивна" операция срещу Ислямски джихад, настоявайки, че групировката е планирала непосредствена атака след дни на напрежение по границата с Газа. 11-дневният конфликт през май 2021 г. между Израел и палестински радикали опустоши гъсто населената Ивица Газа и принуди безброй израелци да се втурнат към бомбоубежища.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК