Северна Корея предложи на Русия 100 хиляди "доброволци" във войната срещу Украйна

Съобщението идва в момент, когато военната сила на Москва е изчерпана след неуспешния й опит да превземе ключови части

06.08.2022 | 16:41 Редактор: Теодора Патронова
Северна Корея предложи на Русия 100 хиляди

Северна Корея е предложила на Русия 100 000 "доброволци" във войната срещу Украйна, твърди руската държавна телевизия, цитирана от БГНЕС.

"Има съобщения, че 100 000 севернокорейски доброволци са готови да дойдат и да участват в конфликта", каза водещият на токшоу Игор Коротченко по руския Канал 1, съобщи New York Post.

Съобщението идва в момент, когато военната сила на Русия е изчерпана след неуспешния й опит да превземе ключови части от Украйна, включително столицата Киев. Твърди се, че убитите руски войници са между 15 000 и 25 000 души. Това прави руските загуби около 100 войници на ден. Коротченко също се позова на съобщения, че Русия е поканила севернокорейски "строители" да възстановят окупирания от Русия Донбас.

Александър Мацегора, руският посланик в Северна Корея, каза в интервю през юли, че "корейските строители, които са висококвалифицирани, трудолюбиви и готови да работят в най-трудните условия, ще участват много сериозно" в изграждането на разрушената инфраструктура в Донбас. Коротченко нарече севернокорейските строители "сигурни и невзискателни" и каза, че най-важното е, че те са "мотивирани".

Северна Корея беше една от малкото страни в света, които признаха за независими Донецката народна република (ДНР) и Луганската народна република (ЛНР). Мацегора твърди в интервюто, че Северна Корея не получава нищо за сътрудничество с Русия и просто действа според "съвестта си". "Северна Корея е една от малкото страни, които могат да си позволят да следват напълно независима външна политика. Никой – нито Русия с Китай, да не говорим за САЩ – не може да принуди севернокорейците да направят нещо или да не направят нещо", добави посланикът.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК