Талибаните не знаели, че лидерът на "Ал Кайда" се укривал в Кабул

Те увериха, че спазват мирното споразумение, подписано в Доха в началото на 2020 г.

04.08.2022 | 16:16 Редактор: Искра Ангелова
Талибаните не знаели, че лидерът на

Движението на талибаните, което контролира Афганистан, реагира с два дни закъснение на новината за ликвидирането на лидера на терористичната групировка "Ал Кайда" - Айман ал Зауахири, в Кабул, обявено от президента на САЩ Джо Байдън. Техен говорител отрече лидерите на движението да са знаели за местонахождението на Аз Зауахири.

"На 2 Мухарам 1444 г. (според мюсюлманския календар) беше нанесен въздушен удар по жилищна сграда в град Кабул, два дни по-късно президентът на САЩ Джо Байдън обяви, че по време на тази атака американските войски са атакували Лидерът на "Ал Кайда" д-р Айман ал Зауахири. Ислямското емирство на Афганистан (както талибаните наричат ​​своето правителство) няма информация за пристигането и престоя на Айман ал Зауахири в Кабул", каза Забиула Муджахид, говорител на талибанското правителство, цитиран от "Труд".

Според него "ръководството на Ислямското емирство в Афганистан е възложило на разследващите органи и специалните служби да проведат цялостно и сериозно разследване на различни аспекти на инцидента".

Муджахид отбеляза в своя Twitter акаунт, че от територията на Афганистан нищо не заплашва никоя страна, включително Америка и увери, че талибаните спазват мирното споразумение, подписано в Доха в началото на 2020 г.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК