Зеленски: Никой по света не инвестира в тероризъм повече от Русия

Ще направим всичко, за да няма безразличие по света спрямо тази ужасна война, каза украинският президент

29.07.2022 | 06:58 Редактор: Тодор Петров
Зеленски: Никой по света не инвестира в тероризъм повече от Русия

Украинският президент Володимир Зеленски настоя за правен отговор на международно ниво спрямо действията на Русия на територията на страната му. Ще направим всичко, за да няма безразличие по света спрямо тази ужасна война, която Русия разгърна срещу държавата ни и срещу самата идея за свобода, посочи той в традиционното обръщение към украинците, публикувано на уебсайта му.

"Можете да изберете който и да било ден в Украйна - например днешния или всеки ден след 24 февруари, за да установите, че никой по света не инвестира в тероризъм повече от Русия. Това има нужда от правен отговор на глобално ниво", подчерта Зеленски по повод конфликта.

Той също така благодари на американския Сенат, който по-рано единодушно одобри резолюция, с която призовава държавния секретар Антъни Блинкен да определи Русия като държава, която подкрепя тероризма. Като причина са посочени руските действия в Чечения, Грузия, Сирия и Украйна, който са довели, цитирам, "до смъртта на безброй мъже, жени и деца". 

Резолюцията не е обвързваща за Държавния департамент, уточнява "Ню Йорк таймс", но увеличава натиска върху администрацията на президента Джо Байдън да добави Русия към списъка с държави, които подкрепят тероризма. Този списък вече включва Куба, Северна Корея, Иран и Сирия, предаде БНР.

Досега в подкрепа на властите в Киев американският Конгрес е одобрил над 50 милиарда долара помощ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК