fallback

Мохамед бин Салман не вярва на никого: Носи си спално бельо и клечки за зъби в Гърция

Той е поискал и 300 лимузини за посещението си

26.07.2022 | 12:12 Автор: Искра Ангелова

Престолонаследникът на Саудитска Арабия Мохамед бин Салман е на посещение в Гърция. Това е първото му посещение на европейска територия, което се очаква да бъде от особен дипломатически и икономически интерес. Изглежда, че престолонаследникът не вярва на никого след случая с убийството на Джамал Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул, който придоби международни измерения.

Мохамед бин Салман е поискал 300 лимузини за посещението си в Гърция. Той пристига с три свои самолета. Резервирал е цял собствен хотел и носи всичко, от спално бельо, чинии до клечки за зъби.

Инвестиции за над 4 милиарда евро, военно сътрудничество и редица двустранни споразумения в енергетиката, културата, науката и технологиите, са включени в дневния ред на посещението на Мохамед бин Салман, като особена тежест се отдава на подписването от акционерите на споразумението за кабелна връзка и проект за пренос на данни през Гърция и Саудитска Арабия до Европа.

Премиерът Мицотакис ще се срещне с Мохамед Бин Салман в 19:00 ч., съобщава "Труд".

Престолонаследникът е придружен от голяма правителствена делегация, тъй като предстои подписването на споразумение за военно сътрудничество между министерствата на националната отбрана, както и споразумения в енергийния сектор, който тормози цяла Европа.

Надеждите са Гърция да се превърне в център за трансфер на енергия към Европа с потенциал да действа като мост към Близкия изток, както и в областта на инвестициите, науката, технологиите и културата.

От особено икономическо и геостратегическо значение, характеризират правителствените служители, сътрудничеството, което ще бъде поставен от акционери на 4-те компании, ръководещи проект под заглавието "Коридор за данни от Изток до Средиземноморието" на междусистемната връзка на подводни и наземни кабели за пренос на данни между Азия и Европа през Саудитска Арабия, Кипър и Гърция, за да започне изпълнението през есента. Проектът, чиято реализация беше предложена от гръцка страна в контекста на посещението на министър-председателя в Рияд през 2021 г., се очаква да надгради значително позицията на Гърция като център за съхранение и разпространение на данни в югоизточна Европа.

Визитата на Мохамед бин Салман в Гърция ще отбележи на практика и големия инвестиционен интерес на Саудитска Арабия към Гърция. Показателно е, че в правителствената делегация е и шефът на държавния инвестиционен фонд, който е проявил интерес към инвестиции в размер на 4 млрд. евро, а принцът е придружен от делегация от 30 бизнесмени, представляващи около 59 фирми, с цел осъществяване контакти и сътрудничество с гръцки фирми.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback