fallback

Тежка суша в Италия: Фермери без вода цяло лято, селското стопанство е пред колапс

Река По вече падна до най-ниското си ниво от век насам

25.07.2022 | 21:17 Автор: Искра Ангелова

Невиждана от 70 години суша мъчи фермерите в Италия. Проблемът е особено тревожен в долината на река По, където фермерите разчитат на водата, идваща от басейна на река По, най-големият източник на прясна вода в Италия, за напояване на културите и отглеждане на добитък. Те произвеждат около 40% от храната, консумирана в страната, информира Money.bg.

След месеци без обилни валежи, заради липсата на снеговалеж през зимните месеци и ранното пристигане на горещи летни температури, По вече падна до най-ниското си ниво от век насам, което накара правителството да обяви извънредно положение в пет северни региона и да наложи ограничения, включително разпределение на водата.

В момента селското стопанство е мястото, където се усеща основната тежест на кризата. Земеделският сектор се нуждае от повече вода от река По, отколкото всеки друг. Трябва нещо фундаментално трябва да се промени.

Един от най-важните продукти, произвеждани в долината на река По, е оризът, който е особено изложен на риск, тъй като оризовите полета трябва да са напоени с вода в продължение на месеци, за да се развиват добре растенията.

"Водата е намаляла наполовина тази година", разказва Дагета, чието семейство обработва тази плодородна земя от поколения. За да компенсира липсата на дъжд и ниските нива в реките, той трябва да използва водни помпи, "които са много скъпи и ще повишат цените за потребителите", заявява фермерът, пише Politico.

И все пак Дагета има сравнителен късмет. Той казва, че на места в Ломбардия и Пиемонт, където се произвежда около половината от европейския ориз, някои фермери почти не са разполагали с вода през този сезон.

Дагета все още не може да даде точна цифра колко ще загуби в крайна сметка при прибиране на реколтата, което се прави между септември и октомври. Той обаче не е оптимист. Според него почти половината от реколтата му от ориз вече е изчезнала и тъй като растенията, които все още са на земята, растат слабо, той очаква да загуби почти целия сезон.

Перспективите са също толкова мрачни и по-на изток в делтата на река По, където Адриатическо море е навлязло на 30 километра навътре, затруднявайки доста фермерите. Потокът от морска вода в По е замърсил крайбрежните водоносни хоризонти и е направил практически невъзможно напояването, тъй като твърде много сол във водата уврежда културите. 

Участъци от соеви и царевични полета в село Скардовари изсъхват и почерняват, а морската вода нахлува все повече ден след ден.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

fallback
Още от Свят
fallback