Лекар: От 1 до 3 години Ковид-19 ще е сезонно заболяване с ниска смърност

Според Анатолий Алтштайн все още няма пълен имунитет срещу вируса

25.07.2022 | 15:00 Редактор: Искра Ангелова
Лекар: От 1 до 3 години Ковид-19 ще е сезонно заболяване с ниска смърност

Преминаването на коронавирусна инфекция във форма на сезонно заболяване ще отнеме време, процесът може да отнеме от една до три години. Това мнение изрази в неделя пред ТАСС главният изследовател на Изследователския център по епидемиология и микробиология. N. F. Gamalei Анатолий Алтштайн.

"Коронавирусът ще се превърне в сезонна болест и неговата смъртност ще бъде много ниска, но ще отнеме време. Окончателният процес ще отнеме време, предварителният процес на генетично изчерпване (на вирусния щам) е бърз - отнема месеци. А за да зависи по-нататъшната защита от имунитета, се изисква време, но в това отношение вирусите помагат", поясни той.

Алтштайн предположи, че преминаването на коронавируса в сезонно състояние "ще отнеме още няколко малки години - година, две, три". Щамовете на вируса не се изтласкват един друг, те само губят силата си след дълго размножаване и "си отиват", каза той, цитиран от БГНЕС.

Според експерта Ковид-19 се е появил в края на 2019 г. и все още няма пълен имунитет срещу него. Ще минат няколко години, преди да бъде достигнат, дотогава вирусите, отслабени в резултат на генетично изчерпване, ще съществуват в мирна форма, смята Алтштайн.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК