Проблем за Европа: Нивата на река Рейн намаляват

Тя е път за транспортиране на десетки милиони тонове стоки през континента

23.07.2022 | 18:05 Редактор: Искра Ангелова
Проблем за Европа: Нивата на река Рейн намаляват

Потокът от стоки към централна Европа започва да намалява, наред с намаляване на нивата на водата на река Рейн.

Проблемите са свързани с доставките на петролни продукти в Швейцария, но това не е единственият проблем. Все по-ниските нива на реката пречат на поне две електроцентрали в Германия да получат всички доставки на въглища, от които се нуждаят, за да работят. Нещо повече - очаква се летните температури на континента да се повишат още повече през следващата седмица.

Дългата 1288 километра река Рейн тече от Швейцария до Северно море и е път за транспортиране на десетки милиони тонове стоки през Европа. Според правителствени данни нивата на водата са най-ниски за това време от годината поне от 2007 г., което ограничава доставките на гориво, въглища и други жизненоважни товари, пише Bloomberg.

Като се има предвид това и проблемите с капацитета на германските железници, това означава, че Швейцария изпитва доста затруднения с доставките на петролни продукти, главно дизелово гориво за отопление, според организацията на вносителите на горива.

Междувременно електроцентралите в Манхайм и Карлсруе в Германия, експлоатирани от Grosskraftwerk Mannheim AG и EnBW AG, изпитват затруднения да доставят въглища поради ниските нива на водата - точно когато страната се тревожи, че Русия няма да възобнови потоците по ключов газопровод. Компаниите обявиха, че производствените им операции в момента не са засегнати, предава Money.bg.

Заради нажежения пазар на въглища и ниските нива на река Рейн, които затрудняват доставката на гориво, само 65% от въглищния капацитет на Германия ще бъде наличен през следващите месеци, според анализатора на S&P Global Commodity Insights Сабрина Кернбихлер.

Германия внася петролни продукти по Рейн, включително гориво и мазут. В момента няма недостиг на бензин или дизел в страната, според Херберт Рабл, говорител на Tankstellen-Interessenverband, който представлява наемателите и собствениците на бензиностанции в Германия.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК