Русия все още продава западна бира, производителите трудно изтеглят количествата си

Големи компании заявиха, че спират продажбите в руските магазини заради конфликта в Украйна

22.07.2022 | 18:25 Редактор: Ирена Бакърджиева
Русия все още продава западна бира, производителите трудно изтеглят количествата си

Звънецът за последно приемане на поръчки за бири Bud, Carlsberg и Heineken вече би в Русия в началото на март. Но магазините в Москва все още разпродават наличностите, месеци след като пивоварите обявиха, че ще спрат производството.

Продължаващите наличности на непродадена бира на водещи западни марки разкрива трудността, пред която са изправени при изтеглянето на продукти в отговор на конфликта в Украйна, пише Ройтерс.

Техните кенове и бутилки все още се продават в супермаркети и магазини в руската столица. Това е установила проверка на агенцията тази седмица - пример за това колко много време може да е необходимо, за да подействат насочените към потребителите санкции или ограничения.

Не беше ясно какви запаси имат руските търговци на дребно, но засега помагат за смекчаване на удара от строгите санкции, които накараха най-големите пивовари в света да спрат продажбите на най-популярните западни бири в Русия.

На 9 март Carlsberg и Heineken заявиха, че ще спрат производството и продажбите на своите водещи марки в Русия, присъединявайки се към изтеглянето на чуждестранни компании, след като Москва изпрати войски в Украйна на 24 февруари. Два дни по-късно AB InBev, която управлява операциите си в Русия в съвместно предприятие с турската пивоварна Anadolu Efes, обяви, че е поискала лицензът за производство и продажба на Bud в Русия да бъде спрян.

Датите, отпечатани на дъното на кеновете и бутилките, които се продават в няколко супермаркета в Москва, показват, че в Русия е продължило производството и известно време след публичните съобщения на пивоварите за спиране на зареждането.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК