Споразумението за износ на зърно от Украйна е факт - подписите бяха положени в Турция

Руският министър на отбраната подписа документа от името на Москва

22.07.2022 | 17:48 Редактор: Елеонора Танева
Споразумението за износ на зърно от Украйна е факт - подписите бяха положени в Турция

Москва и Киев подписаха в Истанбул споразумението за зърното. Това дава надежда, че ще се реши проблемът с продоволствената криза и цените на храните. Предложеното от ООН споразумение е украински кораби да водят товарните плавателни съдове със зърно през минираните пристанища, а през това време Русия да прекратява огъня. Записано е да има и улеснения за износа на руски храни и торове през Черно море. 

Заради продължаващата пети месец война, украинските и руските представители не седнаха на една маса и сложиха подписите си под два отделни документа, но с идентичен текст. 

На церемонията по подписването в Истанбул присъстваха турският президент Реджеп Ердоган и генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, от руска страна беше министърът на отбраната Сергей Шойгу, а от украинска - министърът на инфраструктурата Александър Кубраков.

Шойгу увери, че Русия няма да се възползва от споразумението за изпълнение на военните си цели. А то ще действа четири месеца. Гутериш го нарече "споразумение за света".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК