Крах на правителството в Италия: Русия "откъсна" премиерската глава на Драги

Оставката му този път беше приета от президента Серджо Матарела

21.07.2022 | 19:37 Редактор: Искра Ангелова

Политическа криза и предсрочни избори в Италия. Вчера премиерът Марио Драги се провали в последния си опит да обедини враждуващите партии. Драги подава оставка за втори път в рамките на седмица. Но този път тя беше приета от президента Серджо Матарела.

Идването на Марио Драги на власт преди 18 месеца, в разгара на Ковид пандемията, внесе дълго чакана стабилност в италианската политика. Тя обаче рухна, след като три партии от управляващата коалиция бойкотираха ключов парламентарен вот, което принуди бившия председател на Европейската централна банка да подаде оставка за втори път през седмицата.

"Понякога дори сърцето на банкера бие. Благодаря за цялата работа, която свършихме заедно през всичкото това време. Предвид гласуването, взето от Сената снощи, моля да прекъснем тази парламентарна сесия, за да отида при президента на републиката и да го информирам за намеренията си. Благодаря ви", заяви Драги.

След като преди няколко дни подаде оставка за първи път, но тя беше отхвърлена от президента Серджо Матарела, сега държавният глава обяви, че е взел под внимание решението.

Крахът на правителството е до голяма степен следствие на твърдата позиция на Драги спрямо Русия. Месеци наред популисткото движение "Пет звезди" критикуваше остро външната политика на кабинета, от който то бе част. Напрежението доведе до разцеплението на "Пет звезди" и оттеглянето на външния министър Луиджи Ди Майо от партията.

Ди Майо нарече падането на правителството "черна страница за Италия".

Вижте повече в репортажа на Здравко Черкезов.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
напредък
преди 1 година
Скоро и в другите васални на америка държави... Сигнализирай за неуместен коментар