Местната власт и бизнесът в Италия призовават Драги да остане премиер

Те предупредиха, че стабилността на затъналата в дългове страна е изложена на риск

17.07.2022 | 22:50 Редактор: Теодора Патронова
Местната власт и бизнесът в Италия призовават Драги да остане премиер

Кметовете на най-големите градове в Италия, бизнес организациите и профсъюзните лидери призоваха министър-председателя Марио Драги да преосмисли решението си да подаде оставка, като предупредиха, че стабилността на затъналата в дългове страна е изложена на риск, съобщи Reuters.

Източник от кабинета на министър-председателя заяви, че Драги няма да се поддаде на никакви "ултиматуми" и остава решен да подаде оставка.

Но той е подложен на натиск да промени решението си на фона на предупрежденията, че Италия рискува да загуби милиарди евро от фондовете на Европейския съюз за възстановяване след пандемията и ще се бори да овладее покачващите се енергийни разходи без напълно функциониращо правителство.

В отворено писмо кметовете на 110 италиански града, сред които и 10-те най-големи метрополии, заявяват, че следят смутното положение с "недоверие и загриженост" и призовават всички страни да проявят отговорност.

Редица индустриални, земеделски и търговски асоциации също публикуваха изявления, в които призоваха правителството да продължи да работи, а ръководителят на най-големия италиански профсъюз заяви, че стабилността е от съществено значение.

Въпреки това преодоляването на растящия гняв в правителствените редици и продължаването на работата независимо от всичко изглежда все по-трудно, което прави националните избори през септември или октомври вероятна перспектива.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК